In Nederland zijn meer dan de helft van de provinciale wegen te smal. De 80 kilometerwegen zijn daarom de meest onveilige wegen van Nederland. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
De provinciale wegen hebben een gemiddelde rijstrookbreedte van 2,75 meter. Hierbij zouden deze wegen tot de smalste ter wereld behoren. De rijstrookbreedte zou volgens onderzoekers minimaal een halve meter breder moeten zijn. Normaal gesproken wordt er vaak een minimum van 3,30 meter per rijstrook aangehouden. Mede doordat de wegen zo smal zijn vinden er redelijk vaak ongevallen plaats op de provinciale wegen. Men zou het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk kunnen verlagen door wegen aan te leggen, waarbij een grotere afstand tussen de rijstroken wordt aangehouden. Daarnaast zou ook een vangrailconstructie kunnen bijdragen aan minder verkeersslachtoffers.
De ontwerprichtlijn voor provinciale wegen voorschrijven normaal een totale wegbreedte van 7,50 meter. Er zijn echter maar weinig provinciale wegen die voldoen aan deze voorschriften. In vele gevallen is de realisatie van bredere wegen niet erg eenvoudig, maar het is zeker niet onmogelijk, alvorens de onderzoekers van SWOV